Ulcinj, najjuzniji grad na crnogorskom primorju po mnogo cemu ima razloga da u svom nazivu nosi epitet poseban. Grad je jos od davnina poznat jer su se na podrucju grada nebrojeno puta smenjivale kulture i narodi, a svi bi oni za sobom ostavljali neizbrisiv pecat ovom drevnom gradu, pecat koji se i danas vidi i osjeca. Na teritoriji danasnjeg Ulcinja boravili su drevni Iliri koji su svoj trag ostavili u blizini Zoganjskog jezera dok su Kolhidjani ti koji su osnovali sam grad u 5 vjeku p.n.e. i dali mu ime Kolhinijum. Zlatno doba grada pocinje oko 163 god p.n.e kada Ulcinj, tadasnji Colchinijum, od Olcinijatas-a drevnog plemena Ilira grad preuzimaju Rimljani i daju mu novo ime Olcinijum. Za vrijeme njihove vladavine Ulcinj dobija status grada sa narocitim privilegijama (Pida civijum romanorum) a kasnije i grada sa samostalnim statusom (Municipia).

Sem za daleko poznate ulcinjske gusare bedemi starog ulcinjskog grada bili su utociste i povremene rezidencije mnogih slavnih istorijskih licnost, pocev od vizantijskog cara Jusninijana koji je obnovio I ponovo ustolicio grad poslije dugih i teskih ratova, pa sve do Nemanjica, Balsica i Turaka koji su grad obnavljali ali i sirili. Do Ulcinja su stigli i Mongoli koji su zbog nemogucnosti da ga osvoje razorili susjedni grad Svac na obali Saskog jezera, grad koji je bio poznat po tome sto je imao 365 crkvi. Vjerovatno jedna od najpoznatijih licnosti koje je boravila u Ulcinju je Sabbatai Zevi samoproklamovani mesija i reformator Talmuda, rodjen u Smirni, a umro u Ulcinju 30 septembra 1676 pod imenom Mahmed Effendija.

Ipak Ulcinj je danas najpoznatiji kao turisticka destinacija koja svojim posjetiocima nudi jedinstvenu ponudu u obliku pasivnog I aktivnog turizma. Nezavisno od toga da li samo zelite da leskarite na nekoj od mnogobrojnih ulcinjskih plaza, djuskate u nekom od popularnih plaznih barova, setate stazama stoljenjih borova ili zelite da se bavite nekim od sportova na vodi poput polarnog Surfa I Kitinga Ulcinj je grad koji vam to moze pruziti..Ulcinj je grad sa preko 270 suncanih dana, pa ga mozete posjetiti I van ljetnje sezone.

Ulcinj je takodje grad sa velikim brojem plaza koje se prostiru na vise od 25 km obale. Vecina plaza su stjenovite medjutim Ulcinj je nadaleko poznat po dvije pjescane plaze Maloj gradskoj plazi I Velikoj pjescanoj plazi. Mala plaza se nalazi u samom centru grada I duga je skoro 400m.Velika plaza koju mnogi turisti nazivaju I mediteranskom Copacabanom plijeni svojom velicinom od koje zastaje dah. Prostire se na preko 12 kilometara obale a cini je fini pjesak. Plaza se prostire od rta Djerane do usca rijeke Bojane. Pjesak Velike plaze je blagotvorno radioaktivan I odlican je u lijecenju reumaticne bolesti. Nije Velika plaza jedina plaza koja sem ljepote donosi I blagotvorna svojstva. Zenska plaza, predicna mala uvala, koja se nalazi u neposrednoj blizini centra grada godinama je poznata kao plaza koja blagotvorno djeluje na tzv zenske bolesti, a samom setnjom po vjekovima staroj borovoj sumi bolesnicima asmaticnih bolesti priroda nudi pomoc. Valdanos jedno je od mjesta koje morate posjetiti tokom boravka u Ulcinju. Ta uvala ususkana izmedju poznatih ulcinjskih maslinjaka odise mirom I tisinom od kojih je I dobila ime. Svakako bi bilo nepravedno ne pomenuti rijeku Bojanu I ostrvo Adu, na njenom uscu, koja odisu posebnom atmosferom koju je tako tesko opisati I koja se jednostavno mora dozivjeti. Ada je poznato nudisticko naselje mada mnogi posjetioci ulcinja biraju obale rijeke Bojane I blizunu Ade za trenutke odmora, zbog specificne atmosfere koja vas kao odvaja od ostatka svijeta.

Ulcinj I ulcinjane najbolje cete upoznati samim boravkom u njemu I shvaticete da je izreka da “ko jendom dodje u Ulcinj uvjek se vraca njemu” tako velika istina. Ulcinj je grad pun razlicitih kultura I sadrzaja, grad u kome se mozete lijepo provesti, odmoriti I mnogo toga dozivjeti I vidjeti.


Izvor www.touristinmontenegro.com. Sva prava zadrzava. Molimo Vas ne kopirajte.