Crna gora je mala ali po mnogo cemu izuzetna mediteranska zemlja. Iako mala zemlja koja se prostire na nepunih 14000km I sa nesto manje od 690 000 stanovnika Crnu goru je jako tesko ukratko opisati I predstaviti. Za to je jednim dijelom zasluzna burna istorija ove drzave, koja je svojim polozajem mamila mnoge osvajace koji su ostavljali svoj pecat I ucinili da je crna gora danas drzava burne proslosti, bogatog kulturnog nasledja , drzava koja je poznata kao multietnicka I multikonfesionalna.

Priroda je drugim dijelom zasluzna za posebnost Crne gore, priroda koja je tako jedinstvena, jos uvijek nedirnuta, nevina, raznolika I posebna. Priroda, ta divlja ljepota je posebno blago Crne gore. Na maloj povrsini crne gore prostire se velelepna obala koja ostavlja bez daha ali I planine koje svojom ljepotom I velicinom prosto osvajaju.

Iliri, grci, rimljani, mlecani, turci I ne samo oni vec I mnogi drugi narodi zeljeli su da osvoje I zadrze za sebe crnu goru, svi su ostavi tragove koji se I danas vide I osjecaju. Mnogi su pjesnici, pisci I putopisci opisali crnu goru najljepsim rijecima I sihovima.Crna gora je sve poznatija turisticka destinacija, koja raznolikom I sve raskosnijom ponudom ima sta da ponudi I onim najzahtjevnijim turistima. Na malom prostoru crne gore turistima je pruzena mogucnost da borave na obali I uzivaju u posjeti neke od mnogobrojnih plaza koje se prostiru od Ulcinja tj Ade I usca rijeke Bojane u more do Herceg novog tj granice sa Hrvatskom, ali I da za veoma kratko vrijeme posjete sjever crne gore I uzivaju u planinama I mnogobrojnim jezerima.

Crnogorska obala je nevina, biserna I ocuvana, razudjena na preko 290 km sa preko 70 km plaza. Pocev od Ulcinja drvenog grada koji ocarava svojom raznolikoscu, preko Bara koji svojom lukom pozdravlja pomorce I turiste dolazimo do Budve koja je svojevrsna prijedstonica turizma crne gore I koja sve vise podsjeca na Nicu, Monako, san trope I druga mondenska ljetovalista. Obala se potom nastavlja do Tivta koji ponosno stoji I svojom ljepotom zeli dobrodoslicu na ulazu u zasigurno najljepsi zaliv u evropi Boku Kotorsku. Boka tako divna I posebna na svojim obala krije mnogo malih naselja koji pricaju svoju istoriju, a medju njima ponosno stoji drevni Kotor, grad koji je zbog svoje istorije uvrsten u svijetsku kulturnu bastinu pod patronatom unesc-a. Na kraju tj pocetku preko Risna I njegovih drevnih mozaika dolazimo do Herceg novog koji kao mediteranska ljepotica ocarava ljepotom I opija mirisom mimoza. Svi ti gradovi na primorju imaju tako mnogo da ispricaju o sebi I svojoj istoriji I nude mnogo vise od pukog odmora na plazi. Kulturna bastina crnogorskih primorskih gradova je bogata I divna.

Sredisnji dio Crne gore je interesantan zbog Podgorice kao glavnog grada crne gore,blizine prelijepog Skadarskog jezera I Rijeke Crnojevica, ali posebno zbog Cetinja, prijestonice stare I nove Crne gore, grada koji je bio srediste duhovnosti I kulture drevne Crne gore, kojom je medju ostalima vladao I Petar II Petrovic Njegos. Planina Lovcen koja ponosno stoji iznad Boke I sa koje se pruza pogled u nedogled jedno je od mjesta koje se moraju posjetiti.

Sjeverni dio Crne gore je impozantan. Planinski masiv Durmitora, Zabljaka I Prokletija nude sve sto je potrebno za zimske I ekstremne sportove ali I za aktivni ljetnji turizam na planinama u obliku biciklizma I jahanja. Tara, Crno jezero I Nacionalni park Biogradska gora su samo primjeri netaknute prirode kojih na sjeveru crne gore ima mnogo.

Divlja ljepota koja vas prima u svoje narucje I otkriva svu svoju ljepotu nalazi se u srcu Evrope, u Crnoj gori. Posjetite Crnu goru zemlju koja je ce vas zasigurno zadiviti I vezati za sebe.


Izvor www.touristinmontenegro.com. Sva prava zadrzava. Molimo Vas ne kopirajte.